Milyen is valójában a környező országok adórendszere?

Szerző:
Dátum: november 10, 2009 12:16 du.
Kategória: ,
Tények és tévhitek

Budapest, 2009. november – Magyarország legismertebb jogi kiadója, a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja bejelentette, hogy tisztázó erejű új és átfogó kötetet jelentet meg a környező országok adórendszeréről. A kiadvány részletesen ismerteti Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna adórendszerét, külön kiemelve a különbségeket a hazai viszonyokhoz képest.

A közvélekedés, miszerint a szomszédos országok adórendszere lényegesen kedvezőbb a miénknél, javarészt általánosságokra és szóbeszédre alapul még akkor is, ha maga a kijelentés több szempontból és több szomszédos ország vonatkozásában igaz lehet. Szóbeszédre azonban egyetlen döntéshozó – legyen ügyvéd, vagy vállalatvezető – sem alapozhat fontos kérdésekben. Márpedig az adórendszer jelentősen befolyásolja mindazokat, akiknek érdekeltségük van ezekben az országokban, illetve most akarnak terjeszkedni, vagy a kedvezőbb adózás reményében áttelepülni.

A CompLex Kiadó most bemutatott, Adózás a környező országokban című könyve éppen számukra ad teljes körű tájékoztatást, vagyis hasznos minden cégvezető, jogtanácsos, ügyvéd és egyéb gyakorlati szakember számára, akik tevékenysége nem csupán hazánkra, de a regionális piacra is kiterjed. Figyelemre méltó olvasmány mindenkinek, aki közhelyként ismételgetett félinformációk helyett szeretne tisztán látni a kérdésben: hogyan is alakul valójában a környező országok adózása, és ez mely területeken kedvezőbb vagy éppen kedvezőtlenebb a magyar gyakorlathoz képest.

A kiadvány szerzői az adott országban élő, a nemzetközi Schönherr Ügyvédi Irodánál és a KPMG-nél dolgozó elismert szakemberek, akik olyan életszerű és gyakran előforduló kérdések mentén adnak leírást az egyes adórendszerekről, mint a részvény-adásvétel, a cégalapítás, a fúzió különféle formái vagy az ingatlanvásárlás. A mindennapi használhatóság növelése érdekében a könyvben szereplő információk két nyelven, a magyar mellett angolul is olvashatók.