Az e-ink elektronikus könyvolvasó károsítja legkevésbé a szemünket

Szerző:
Dátum: október 24, 2011 12:30 du.
Kategória: ,

Budapest, 2011. október 24. – Tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy az e-ink kijelzős elektronikus könyvolvasók használata áll legközelebb a nyomtatott könyvek által nyújtott olvasási élményhez, ráadásul a szemet is ez a műszer károsítja legkevésbé a hasonló eszközökhöz képest. Egy – a TÜV Rheiland laborjában végzett – kísérlet a táblagépek, netbookok, monitorok, valamint e-ink kijelzős olvasók fénysűrűségét vizsgálva jutott erre a következtetésre.

Laboratóriumi körülmények között végzett pontos méréseket Kovács Georgina, az Óbudai Egyetem végzős nyomdaipari mérnök hallgatója, amely során arra volt kíváncsi, hogy melyik elektronikus könyv olvasására alkalmas eszköz fénysűrűsége a legkisebb és mely berendezés fárasztja a szemet legkevésbé. A TÜV Rheiland, a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet Kft. Fénytechnikai laborjában fekete borítású falak mögött, sötét szobában steril körülmények között zajlott a kísérlet, amely keretében kiderült: az e-tintás könyvolvasók használatakor a fényerősség szinte a nullával egyenlő, így a szemre ez fejt ki legkevésbé káros hatást.

Nemrég jelent meg a hazai piacon elsőként a CompLex Kiadó elektronikus szakmai kiadványaival, amelyhez olvasót is kínálnak a vásárlóknak. Az eszköz kiválasztásánál körültekintően vizsgáltak minden szempontot, amelyek egyik fontos eleme volt az, hogy a szemet a lehető legkisebb mértékben károsítsa az olvasó.

“Több eszköz tesztelése után választottuk ki a Pocketbook 602-est. A kiválasztás során fontos szempont volt az ergonómia. A saját fényt kibocsátó eszközökkel – például a mobiltelefon és a táblagép – az olvasás hosszabb távon károsíthatja a szemet. Nagy segítséget jelentett számunkra a döntésben Kovács Georgina felmérése, amely során kiderült, hogy a táblagépek LCD kijelzője általában háromszor erősebben világít, mint egy ugyanilyen típusú monitor. Az egyik – mind a hazai, mind a nemzetközi piacon – igen népszerű mobileszköz pedig csaknem tízszeres értéket mutatott a kapott eredmények átlagához képest. Mindezt figyelembe véve maradtunk végül az e-ink kijelzős olvasó mellett, hiszen számunkra elsődleges a vásárlók elégedettsége” – véli Csepregi Horváth Kristóf, a CompLex Kiadó IT igazgatója.

A CompLex Kiadó által választott termék komoly formátumtámogatással bír és a hazai feltételeknek is megfelel. A grafikus kezelő felület felhasználóbarát, természetesen magyar nyelvű. A magyarul is tudó text-to-speech – szövegfelolvasó – modul pedig igazi kuriózum az itthoni piacon. Mindezek mellett egy kiváló szótárral is rendelkezik a gép, amely az Akadémiai Kiadó magyar-angol, angol-magyar szójegyzetét használja és olvasás közben is bármikor előhívható.

Az olvasó és a kiadó által biztosított e-könyvek az alábbi linken érhetőek el: www.complex Web Site.hu/ekonyv