Médiakommentárral segíti az új médiaszabályozás értelmezését a CompLex Kiadó és a nemzeti médiahatóság

Szerző:
Dátum: november 28, 2011 12:33 du.
Kategória: ,

Budapest, 2011. november 28. – A médiaszabályozás kommentárja címen hamarosan új kötetet jelentet meg Magyarország legismertebb jogi kiadója, a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács mellett működő Médiatudományi Intézet szakértőinek közreműködésével készülő kiadvány célja, hogy az új magyar médiaszabályozás alapvető jogszabályait leíró jellegű kommentárokkal kiegészítve segítse a jogszabályok pontos értelmezését, és a jogkövetést segítő alkalmazását.

Egy tizenöt és egy huszonöt éves jogszabályt helyezett hatályon kívül a magyar jogalkotás azzal, hogy megalkotta tavaly az új magyar médiaszabályozást. Az új jogszabályok megszületése az ágazattal foglalkozó jogi szakértők általános véleménye szerint indokolt volt, hiszen mindkét törvény korszerűtlenné vált az idők folyamán. Az 1986-os sajtótörvény még egy eltérő politikai rendszerben született, de az 1996-os médiatörvényt is elavulttá tette egyebek mellett az, hogy még a kereskedelmi televíziózás előtti korszakban írták.

A médiaszolgáltatásról és tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény fogadtatása ezek után sokak számára meglepő intenzitású indulatokkal terhes volt. Sok esetben azonban nem is a jogszabályról, hanem az azzal kapcsolatos, vélt politikai szándékokról szóltak a törvényeket övező viták. Magukról az érdemi szabályozási kérdésekről ugyanakkor kevés szó esett – eddig. Ezen a helyzeten kíván változtatni Magyarország legismertebb jogi kiadója, a CompLex Kiadó. Ennek érdekében jelenteti meg A médiaszabályozás kommentárja című, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács mellett működő Médiatudományi Intézet szakértőinek közreműködésével készülő kiadványát. A kötettel a CompLex Kiadó célja, hogy segítse az új médiaszabályozás pontos értelmezését, értő alkalmazását, ezáltal a jogkövető gyakorlatok kialakulását.

A www.complex.hu oldalon már előrendelhető, több mint négyszáz oldalas kiadvány a két törvény összesen harminchárom címét és fejezetét – mint például a felelősségi kérdésekkel foglalkozó, a helyreigazítással vagy éppen a médiahatósági intézményrendszerrel kapcsolatos előírásokat -, továbbá azok mellékleteit, értelmező rendelkezéseit szakaszokra bontva, szakértők kommentárjaival ellátva teszi közzé. Ezek a kommentárok, mint valamennyi jogszabály-kommentár, elsősorban leíró jelleggel igyekeznek bemutatni az adott jogszabályrész előírásainak elméleti hátterét. A kommentárok írásában döntően olyan szakértők közreműködtek, akik döntés-előkészítőként maguk is részt vesznek a jogszabályok alkalmazásban. Ennek előnye egyebek mellett az, hogy az új szabályozás alkalmazása során kialakuló hatósági gyakorlatot a mindennapokból ismerik.

A CompLex Kiadó idén október elején indította el e-könyveinek kiadását elsőként a magyar szakkönyv piacon. Ennek részeként 2011. december közepétől A médiaszabályozás kommentárja már e-könyv formában is, kedvező áron rendelkezésre áll az érdeklődők számára a www.complex.hu/ekonyv oldalon.