Rekord mennyiségű törvénymódosítás a Parlamentben decemberben

Szerző:
Dátum: január 9, 2012 12:35 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. január 9. – Decemberben az átlagosnál is tevékenyebb volt a magyar Parlament, a rekordot jelentő, összesen 213 darab 2011-ben kihirdetett törvényből 63-at módosítottak az év utolsó hónapjában, derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárából. A törvénymódosítások hozzátartoznak az Országgyűlés mindennapi munkájához, azonban arra ritkán van példa, hogy egy frissen meghozott törvényt még ugyanabban a hónapban több alkalommal is megváltoztassanak.

A 2011 utolsó hónapjában módosított 63 törvényből 18 decemberi keltezésű, tehát decemberi megjelenésű törvényt módosítottak. A CompLex Kiadó Jogtárának adatai alapján 5 friss, decemberi törvény többször is megváltozott a hónapban: a Magyarország 2012. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXVI. törvény (kihirdetve december 9-én) például hat alkalommal.

A nem sokkal hamarabb, november 29-én kihirdetett, az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvényt 7 decemberben megjelenő törvény módosította. Ezzel áttételesen, rajta keresztül, a többi adótörvény módosítására is sor került.

10 decemberi törvény érintette a közoktatásról szóló törvényt és nyolc a felsőoktatásról szólót, amelyet 2012. szeptember 1-jével aztán hatályon kívül is helyeztek.

Az adózás rendjéről szóló törvényt és a személyi jövedelemadóról szóló törvényt egyaránt 11 decemberi törvény módosította.

A közalkalmazotti és a köztisztviselői törvény nyolc-nyolc változáson esett keresztül, kilencszer módosították a polgári perrendtartásról szóló törvényt és mondhatjuk, hogy a másik megosztott csúcstartó az illetéktörvény, amely szintén 11 alkalommal változott decemberben.