Elektronikus adatbázisokban rejlik a jogászok jövője

Szerző:
Dátum: január 12, 2012 12:36 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. január 16. – Első alkalommal lesz lehetősége a Szegedi Tudományegyetem jogász hallgatóinak betekinteni a jogi adatbázisok gyakorlati alkalmazásába az egyetem és a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja együttműködésének köszönhetően. A megállapodás alapján a kiadó februárban kurzust indít az intézményben, emellett pedig elkezdik az e-learning és egyéb digitális tananyagok együttes kifejlesztését.

“A XXI. század jogásza a dogmatikai ismereteit a fejében, a jogszabályok és a joggyakorlat ismeretanyagát a laptopján hordja” – vallja Prof. Dr. Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Ezért döntött úgy a felsőoktatási intézmény vezetése, hogy együttműködik Magyarország legnagyobb jogi-és adóügyi kiadójával, a CompLex Kiadóval annak érdekében, hogy a hallgatóknak gyakorlati képzésen legyen lehetősége számítógép előtt tanulmányozni a hazai és nemzetközi trendeket. A cél emellett, hogy problémaorientált feladatokon keresztül, készségszinten sajátítsák el azokat a jogi informatikai tudnivalókat, amelyek a munkavállaláshoz elengedhetetlenek, hiszen napjainkban egyértelmű, hogy a munkaerőpiac részéről az új technológiák, jogi adatbázisok kezelésében jártas jogászok alkalmazására mutatkozik igény.

A kiadó és az egyetem megállapodása alapján az első kurzus 2012 februárjában indul el, amelynek köszönhetően a jogász hallgatók kéthetente alkalmanként 4 órában látogathatják a Jogi adatbázisok a gyakorlatban című kurzust. Ezen kívül a két intézmény a jövőben közösen dolgozik az e-learning, valamint egyéb – a diákok tanulását segítő – digitális tananyagok fejlesztésén. Az oktatás módszertanának javításában a hagyományos értékek megőrzése mellett a klasszikus és hatékony oktatási módszereket az új technológiák által nyújtott lehetőségekkel kombinálják. A cél az ismeretek minél hatékonyabb átadása, illetve a hallgatók eredményes felkészülésének segítése.

Az egyetem és a kiadó munkatársai bíznak abban, hogy jelentős támogatást tudnak nyújtani az elméleti és a gyakorlati tudás ötvözéséhez, az informatika kínálta lehetőségek kiaknázásához, amely ma már előfeltétele egy jól képzett jogászgeneráció megjelenésének.