Nem csak a jogászok használják a jogi adatbázisokat

Szerző:
Dátum: január 31, 2012 12:37 du.
Kategória: ,

Egy friss kutatás alapján a felhasználók csaknem fele nem rendelkezik jogi végzettséggel

Budapest, 2012. január 31. – A jogi végzettséggel nem rendelkezők számára is hasznosak a jogi adatbázisok – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja friss felméréséből. A kutatásból ugyancsak megtudhatjuk, hogy az adótanácsadás, könyvelés és pénzügy területén dolgozók mellett a többi között az IT, a környezetvédelmi, valamint a műszaki területen foglalkoztatottak szintén aktív felhasználói a jogi adatbázisoknak, a megkérdezettek több mint ötven százaléka pedig az internetről is tájékozódik egy-egy jogszabályváltozásról.

Ügyfelei körében végzett felmérést a CompLex Kiadó tavaly év végén, amelynek célja a jogi adatbázis felhasználók szokásainak, elégedettségüknek és igényeiknek felmérése volt hop over to this site.

Azt, hogy a jogász végzettséggel nem rendelkezők számára ugyanolyan fontos, hogy ismerjék a magyarországi jogszabályváltozásokat, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a megkérdezettek közel fele nem rendelkezik jogi végzettséggel. A válaszadók az első helyen álló jogi területen kívül elsősorban hatósági ügyekkel, könyveléssel, adótanácsadással, gazdasági ügyekkel, számvitellel, könyvvizsgálattal foglalkoznak, de ugyanúgy megtalálhatók közöttük az IT, környezetvédelem, oktatási terület, munkaügyek, a műszaki terület és HR képviselői egyaránt.

A kérdőívből arra is fény derült, hogy a válaszadók több mint fele használja az internetet, a jogszabályokról való tájékozódást illetően.

Ahogyan a válaszadók visszajelzései mutatják, az internet elengedhetetlen napjainkban a mindennapi irodai munkához. A CompLex Kiadó mindezt figyelembe veszi, és e területen is fejleszti szolgáltatásait. Az internetes tájékozódást segíti a Kiadó által működtetett http://net.jogtar.hu oldal, amely minden, Magyarországon adott napon hatályos jogszabályt tartalmaz. A honlap ingyenes, felhasználóbarát felülete mindenki számára elérhető, így azok is naprakészek lehetnek a magyar jogszabályok világában, akiknek nem áll rendelkezésére fizetett jogi adatbázis.

Az adatbázis számos keresési módot kínál a felhasználóknak: rövidítések segítik megtalálni a leggyakrabban használt jogszabályokat, valamint a joganyag évének, számának és típusának megadásával egy adott jogszabály érhető el. Az adatbázis lehetővé teszi a hatályos jogszabályok szövegében vagy címében való szabadszavas keresést. A hatályos jogszabályokban történő eligazodást lábjegyzetek segítik.