2013-ban a KKV-k adózásának egyszerűsítésére koncentrál a kormány

Szerző:
Dátum: március 7, 2012 12:38 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. március 07. – A kormány már dolgozik a kis- és középvállalkozói szektorhoz kapcsolódó adóztatás egyszerűsítésén, a cél, hogy segítséget nyújtsanak a kis cégeknek és levegyék a túlzott adminisztrációs terhet a vállukról – derül ki dr. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkárának interjújából, amelyet a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagjának portfóliójába tartozó ADÓ Szaklap márciusi számában adott.

A magyarországi adórendszerről, a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetéről, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóról és az adószabályok jövőben várható változásáról is beszélt dr. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára abban az interjúban, amelyet az ADÓ Szaklap újságírójának adott. A hazai adópolitika első számú felelősének határozott elképzelései vannak a magyar adórendszer szükséges változtatásait illetően, legfontosabb célja az arányos, egykulcsos szja, az e köré szerveződő munkaadó-terhek új megközelítése, valamint a kisvállalatok adózásának könnyítése.

“Folyamatosan dolgozunk a 2013-as költségvetésen, adópolitikában a kkv-szektor adózásának egyszerűsítésével foglalkozunk nagy erőkkel… Az eva kérdésének megoldását is az egész kkv-szektor adózásának rendszerébe ágyazottan tudom elképzelni… Feltehető az is, hogy valamilyen átalányköltség eleme lesz az új rendszernek, de úgy látom, az áfát külön kellene kezelni” – nyilatkozta a helyettes államtitkár a lapnak. dr. Balog Ádám többek között arról is beszélt, hogy az Európai Unió jövőre lehetőséget teremt a kkv-k áfa-szabályainak egyszerűsítésére, amely szerint még inkább pénzforgalmi jellegű lenne az áfázás.

A szaklapnak adott interjúból az is kiderül, hogy 2013-ban nagy hangsúlyt szeretne fektetni a kormány arra, hogy az adókedvezményeket jóval célirányosabban adják meg, meghatározva a kedvezményezett csoportokat. Ehhez tartozik például az is, hogy 2013-tól a FEOR-9-es, szakképzettséggel nem rendelkező munkakörökben dolgozók után a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó helyett a minimálbér összegéig csak 18 százalékot kell majd fizetni. Ezen kívül számos olyan csoportot emelnek majd ki, akiknek munkaerő-piaci visszailleszkedését adókedvezménnyel támogatják majd, úgy, mint például a munkanélküli státuszból visszajövők, a pályakezdők vagy az időskorúak csoportja esetében.

Az interjú az ADÓ szaklap 2012/4-5., márciusi számában olvasható teljes terjedelemben. Az ADÓ Szaklap az adózás gyakorlati kérdéseire összpontosító, havi rendszerességgel megjelenő folyóirat, amelynek szakmai hitelességét az adóigazgatás és a gazdasági tárca neves szakembereiből álló szerkesztői és szerzői gárda garantálja.