Februárban beindult a nagyüzem a jogalkotásban

Szerző:
Dátum: március 12, 2012 12:39 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. március 12. – Míg január közepéig egyetlen kormányrendelet sem jelent meg, februárban intenzív munkát végeztek a jogalkotók – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból. Az év legrövidebb hónapjában ugyanis annyi jogszabály jelent meg, mint tavaly az első két hónapban összesen. Hogy a jogalkotás magasabb sebességre kapcsolt, az is jelzi: a jogszabályok alkalmazásának hetedére nem lehetett felkészülni.

Idén február végéig összesen 103 jogszabályt hirdettek ki Magyarországon a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adatai szerint. A jogszabályok nagyobb részét februárban léptették hatályba: a januári 33 után akkor 70 jelent meg, annyi, mint tavaly januárban és februárban összesen (januárban egyébként is évtizedes rekord dőlt meg azzal, hogy a hónap közepéig egyetlen kormányrendelet sem jelent meg).

Nemcsak a hatályba lépett, hanem a módosított és hatályon kívül helyezett jogszabályok száma is jelzi azt, hogy intenzív jogalkotói munka folyt az év második hónapjában. Januárban még csak hat jogszabályt helyeztek hatályon kívül, februárban már huszonhatot, míg a módosított jogszabályok száma a januári 74-ről februárra 272-re nőtt.

Az év első két hónapjában kihirdetett jogszabályok majdnem egynegyede kormányrendelet – 25 ilyen jelent meg -, a vidékfejlesztési miniszter 17, a fejlesztési miniszter 12 rendeletet alkotott. Az első két hónapban csak 8 törvény jelent meg, a külügyminisztériumban és a miniszterelnökségen pedig egyetlen rendelet sem született.

Figyelemreméltó, hogy a 103 jogszabályból 15, vagyis nagyjából minden hetedik azonnal hatályba lépett. A kormányrendeletek között az átlagosnál magasabb azok aránya, amire nem lehetett felkészülni: a 25-ből 7, vagyis nagyjából minden negyedik ilyen (és további 9 a kihirdetés másnapján hatályosult). Hasonlóan magas a humánerőforrás-miniszter által kiadott sürgős rendeletek aránya: a 11 rendeletéből négy aznap, további három a kihirdetését követő napon lépett hatályba. A 103 jogszabályból mindössze nyolc olyan van, ami harminc napon túl lép hatályba. A jogszabályok többsége a kihirdetése másnapján (36 darab) vagy annak nyolcadik napján (28 darab) hatályosult. Előbbieknél, akárcsak az azonnal hatályba lépetteknél, bizonytalanságot okozhat, hogy azokra a jogalanyoknak lényegében nem volt felkészülési idejük.