Lassan megvalósul a 9 évvel ezelőtti Bokros-program

Szerző:
Dátum: május 14, 2012 12:41 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. május 14. — Adószakmailag helytelen az a kibontakozó kormányzati alapvetés, hogy a jövedelemadóztatásban kevéssé jelenik meg a szociálpolitika, az árakat terhelő adókban viszont igen – többek között erről is beszélt Vámosi-Nagy Szabolcs a CompLex Kiadó – a holland Wolters Kluwer csoport tagjához tartozó Adó Online-nak adott interjúban, amely ma jelent meg a szakmai honlapon. A címzetes egyetemi tanár azt is elmondta, hogy véleménye szerint az IMF és az EU szigorú költségvetési kívánalmait nem külső kényszerként, hanem nemzeti érdekünknek megfelelő feladatként kellene kezelni.

„Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy évtizedek óta többet költünk, mint amennyit megtermelünk. A növekvő költségvetési hiányt folyamatosan hitelből fedezzük, ez pedig az utánunk következő generációk életszínvonalának rovására megy. Az IMF és az EU szigorú költségvetési kívánalmai úgy tűnnek, mintha külső kényszert jelentenének, pedig mindenkinek azt kellene szem előtt tartani, hogy ezek betartása nemzeti érdekünk” – nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a CompLex Kiadó adózási szakportáljának. Véleménye szerint a kérdés csak az, hogy a külső és belső érdekeket szolgáló kívánalmak teljesítésében milyen szerepet töltenek be az adók, ebből a szempontból pedig az adóemelés elkerülhetetlen. A probléma az, hogy olyan területeket adóztatnak meg hazánkban, amelyek a gazdasági fejlődés motorjai lehetnének, így azonban visszavetik azokat ebben.
Vámosi-Nagy arról is beszélt, hogy az eva utódjának bevezetésével egyetért az alapján, amennyi eddig tudható a témában. Tehát pozitívan ítéli meg, hogy megpróbálják minél több vállalkozás számára lehetővé tenni a pénzforgalmi szemléletű adózást az eredményszemléletű adózás helyett. Az ekho-t azonban még mindig idegen testnek tartja az adórendszerben, amely kivételez egyes szakmákkal, azonban azt is kifejtette az interjúban, hogy egyértelmű: már csak azért sem fognak hozzányúlni, mert a sportot például a jelenlegi kormányzat hozta be az ekho-ba, emiatt pedig kiemelten fontosnak tartják az adózásban ezt az elemet.
Eredménytelennek ítéli meg az adószakértő az egykulcsos szja eddigi időszakát is, hiszen – mint mondta – az elképzelések szerint 2011-ben nőnie kellett volna a fogyasztásnak, de nem nőtt, sőt, csökkent, és csökkenni is fog. Véleménye szerint adószakmailag helytelen az az elméleti alapvetés, amely most kezd kibontakozni a kormányzati politikában. Azt mondják, hogy a jövedelem adóztatásába alig visznek szociálpolitikát, és az majd az árakat terhelő adókban jelenik meg. Ennek pont az ellenkezőjét tanítják az egyetemen – és ez így lenne helyes – azt mondják, hogy az árakat terhelő adóba szociálpolitikát nem szabad vinni, mert nem lehet tudni, ki fogyaszt. Így véleménye szerint ha mindenképpen az adónemek közül kell választani, a jövedelemadó lenne ebben a formában a megfelelő eszköz.
Vámosi-Nagy az szja csökkentésről is beszélt, amely helyett véleménye szerint azzal lehetett volna igazán jelentős eredményeket elérni, ha inkább a tb-járulékterhet csökkentik, ez azonban úgy tűnik jelenlegi költségvetési helyzetben nem fog megtörténni. „Igazából a Bokros-program valósul meg szép lassan” – utalt ezzel Bokros Lajos volt pénzügyminiszter 2003-ban, az ÉS-ben megjelent 130 pontos programjára, amely többek között az ország eladósodásának növekedését, a gazdasági egyensúly növekedésének biztosítási lehetőségeit és a társadalom kettészakadását elemezte.
Az interjú teljes terjedelmében megtekinthető: http://ado.hu/rovatok/ado/vamosi-nagy-lassan-megvalosul-a-bokros-program