Nyugdíjperek és bonyolultabb áfabevallás jövőre

Szerző:
Dátum: november 29, 2012 12:12 du.
Kategória: ,

Budapest, 2012. november 29. — A nyugdíjbiztosító adattisztításának és adategyeztetési eljárásának köszönhetően a következő években számos nyugdíjperre kerülhet sor hazánkban – derült ki a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által a hét elején szervezett Adómozaik 2013 konferencián. A két napos előadássorozaton a kata, kiva, Art és az áfabevallások változásai mellett a társadalombiztosítás szabályait is górcső alá vették a NAV, NGM és más érintett szervezetek szakértői.

„Becslések szerint évente mintegy 2000 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést okoz a feketegazdaság az állam számára. Ebből mintegy 1500 milliárd a munka világához köthető” – mondta el Dr. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára az Adómozaik konferencián, aki arról is beszélt, hogy ennek az állapotnak a rendezését szolgálja a két új adónem, a kata és a kiva bevezetése. A helyettes előadásából kiderült, hogy az adócentralizáció mértéke a 2013-as adóátrendeződések ellenére alig változik, jövőre is 39 százalék marad.
A konferencia egyik előadója volt Dr. Futó Gábor, a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának főtanácsosa is, aki társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási szempontból vizsgálta kedden a kisadózók tételes adója által hozott változásokat. Előadásából  kiderült, hogy adózási és tb-szempontból bonyolult a helyzete annak, aki egyszerre egyéni vállalkozóként és egy társas vállalkozás tagjaként is bejelentkezik a kata-körbe. Ez esetben a tételes adó fizetésére mindkettőben szükség van. Ha csak az egyik minőségben jelentkezik valaki a kata hatálya alá, akkor a másik jogviszonya után be kell fizetni az előírt minimumok alapján minden járulékot. A helyszínen az is kiderült, hogy változnak az egyéni járulékfizetés korlátai is, ennek felső határa 2013-tól megszűnik, így elméletileg a többet keresők akár nagyságrendekkel is több nyugdíjra számíthatnak.
Dr. Futó Gábor azt is elmondta, hogy 2013-tól célként tűzték ki egy olyan új adatbázis létrehozását és feltöltését, amely minden dolgozóról pontosan számon tart minden adatot, amire később szükség lehet a nyugdíj kiszámításáhozEnnek előfeltétele adategyeztetési és adattisztítási eljárások indítása, amely akár perek tömegét is hozhatja a jövőben, hiszen a hivatal mindenkit értesít a nyilvántartott szolgálati idejéről, azonban ez ellen 90 napon belül észrevételt lehet tenni. Ha a hivatal és a polgár ezután nem jut egyezségre a szolgálati időről, a munkaügyi bíróságok dönthetnek.
Előadást tartott a konferencián Farkasné Gondos Krisztina, az OEP osztályvezetője is, aki elmondta, hogy az a már ebben az évben elindult folyamat, amely lehetővé teszi az egészségbiztosítási előleg fizetését, jövőre sem áll meg. Az osztályvezető arról is beszélt, hogy az üzemi balesetek tekintetében is az ügyfélbarát megoldás kerül előtérbe, mert az eddigi receptgyűjtés helyett már hivatalból indul el az eljárás, amelyben az orvos igazolja, hogy milyen gyógyszereket írt fel a betegnek, majd ő továbbítja a tb-kifizetőhelynek, rajtuk keresztül pedig az OEP-hez érkeznek a kérdéses dokumentumok.
Sike Olga, a NAV főosztályvezető-helyettese arról számolt be, hogy az áfabevallás tekintetében is változások várhatók, az elhangzottak alapján a bevallás bonyolultabb lesz a jövőben. Azoknál az adóalanyoknál, ahol az áthárított áfa összege több mint 2 millió Forint, összevont adatszolgáltatási kötelezettséget kell teljesíteni. A pénzforgalmi áfafizetésre vonatkozó döntést be kell jelenteni, illetve a számlára is rá kell írni, hogy az adózó pénzforgalmi áfázást alkalmaz. Ennek elmulasztása esetén nem lehet pénzforgalmi áfázást alkalmazni.  A főosztályvezető-helyettes azt is elmondta, hogy 2013-tól elektronikus aláírás nélküli bizonylat is alkalmazható lesz számviteli bizonylatként.
A konferencián az említett szakemberek mellett előadóként részt vett még Tóth Mihály, közigazgatási tanácsadó az NGM-től, Dr. Kovács Ferenc, a NAV elnökhelyettesi tanácsadója, valamint Dr. Andrási Jánosné NAV osztályvezetője is. A helyszínen fény derült még az Art, a Számvitel, a Tao és a cafeteria, az új kisvállalkozói adónemek, valamint a járulékfizetés és a társadalombiztosítás területein januártól alkalmazandó előírásokra is.
Az Adómozaik 2013 konferenciáról részletes beszámolót készített az Adó Online, amely itt olvasható: http://ado.hu/rovatok/konferenciak/feltarult-a-kkv-k-uj-szamviteli-rendje