Megvalósulhat a hazai auditálások forradalmasítása

Szerző:
Dátum: május 30, 2013 11:40 de.
Kategória: ,

Budapest, 2013. május 30. – „Egy-egy cég életében rengeteg auditáláson esik át, amelyek mind hozzájárulnak a cégek sikeres működéséhez. Azonban a munkajog, a bérszámfejtés és a HR valahogy kimaradt eddig hazánkban az auditálási folyamatokból, igény és szükség viszont lenne rá” – erre világított rá Balogh Mónika a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletágának napokban tartott rendezvényén, ahol Magyarország vezető HR-szakértői vettek részt. A HR és munkaügyi szakértő  arról is beszélt, hogy 2012 óta hazánkban is megjelent a munkaügyi compliance audit, amely hiánypótló szolgáltatás a kisebb és nagyobb vállalatok számára egyaránt.

Az auditok legfontosabb ismérve, hogy önkéntesek, nincs hatósági szankciójuk és elsősorban piaci következménnyel járnak. A munkaügy eddig mégis némiképp elhanyagolt volt az auditok tekintetében. Pedig szükség van olyan auditra is, amely kifejezetten erre a területre koncentrál. Ebből indult ki a CompLex Kiadó, amikor elkezdte kidolgozni a 2012 óta működő munkaügyi compliance audit működési mechanizmusát, amely arra szolgál, hogy a közepes és nagyméretű cégek vezetői ne kizárólag arról kapjanak képet, hogy vállalatuk megfelel-e a munkajogi követelményeknek, de arról is, hogy kihasználják-e a törvény adta lehetőségeket, az emberi erőforrásokat, és megfelelnek-e a piac diktálta soft law igényeinek.

Az újonnan kidolgozott munkaügyi compliance audit bizonyos szempontból átveszi a többi audit logikáját, mentalitását. A vizsgálat folyamata 500 kérdésből áll, de az auditorok semmiképpen nem mechanikusan futnak végig egy jogszabálytartási listán, és pipálnak vagy ikszelnek. Ehelyett menedzsmentszemléletű auditról van szó, ahol a munkaügyi compliance auditoroknak mindig úgy kell gondolkodniuk, mintha a vállalat felső vezetésében foglalnának helyet.

Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Korycki Adrienn, a Sailo személyzeti tanácsadó cég vezetője is a konferenciát követően az Adó Online-nak adott interjújában, amikor arról beszélt, hogy minden munkaügyi auditnál a cég elsőszámú vezetőjének hozzáállásán múlik az audit hatékonysága, hiszen neki is hinni kell az audit erejében és létjogosultságában. Mindezek alapján pedig megállapíthatjuk, hogy a menedzsment szemléletű audit és a csúcsvezető hozzáállása az, amely igazán meghatározza az audit sikerét.

A menedzsment szemlélet mellett az előadáson Balogh Mónika kiemelte, hogy a munkaügyi compliance audit másik fontos jellemzője a folyamatközpontú szemlélet, amely azt jelenti, hogy soha nem egy kiragadott részletet vizsgálnak az auditorok, hanem folyamataiban szemlélik az egyes területeket, és ezáltal sokkal sikeresebben meg tudják állapítani a probléma forrását, és esetleg fejlesztési javaslatokat is képesek megfogalmazni.

A szakemberek úgy vélik, hogy a néhány hónapja elérhető szolgáltatás nemcsak forradalmasíthatja az eddigi auditokat, de komoly segítséget jelenthet minden rendszer, rendszer-elem, folyamat és részfolyamat kivizsgálásában, feltárva az esetleges jogszabálytartási hiányosságokat is.