Nem növekszik az e-könyv piac

Szerző:
Dátum: július 5, 2013 9:00 de.
Kategória:

Budapest, 2013.július 4.‒ Magyarországon még mindig 0,5‒1 százalékra becsülik a hazánkban értékesített e-könyvek arányát a teljes könyveladáshoz képest. Mindez a legkedvezőbben számolva is csak 10 százaléka az Egyesült Államokban eladott e-könyvek arányának. Habár Magyarország is fejlődik ezen a téren, nagy bumm még jövőre sem várható ‒ mondta el az <a href="http://ugyvedvilag click this site.hu/rovatok/innovacio/meg-nem-jon-a-nagy-e-konyv-boom”>ugyvedvilag.hu-nak adott interjújában Tóth Gábor, a CompLex Kiadó ügyvezető igazgatója.

A technológiák fejlődésével egyre általánosabbá válik az ún. e-könyvek használata, amelyek nemcsak könnyű irodalmi művek esetén, de jó ideje szakkönyvek formájában is elérhetők a piacon. A hazai e-könyv piac azonban még mindig erősen marginális, hiszen annak ellenére, hogy a kínálati oldal infrastruktúrája már kezdi elérni a megfelelő szintet és minőséget, a kereslet még elmarad a nyugaton megszokottól. Az viszont megfigyelhető, hogy a szakkönyvek terén kedvezőbb az e-könyv használók aránya. Mindezt a CompLex Kiadó adatai is megerősítik, ahol az összesen eladott könyvek 3 százaléka e-könyv. Tóth Gábor szerint mindennek gyakorlati okai vannak: „A szakkönyveket napi szinten használó szakemberek általában felismerik a formátum adta előnyöket, ilyen a szövegben való gyors keresés lehetősége vagy a jegyzetelés és a könyvjelzők korlátlan használata” ‒ véli a szakember.

Az e-könyvek azonban számos veszélyt is rejtegetnek a kiadóknak, amely kevésbé teszi egyszerűvé a piaci értékesítést. Ilyen például a másolásvédelem kérdése. Minden kiadó azon van, hogy a lehető legkevésbé lehessen e-könyveiket másolni, a user experience-ről azonban nem szabad megfeledkezni: az, hogy egy termék felhasználóbarát legyen, kiemelten fontos, ezt azonban akadályozhatja a másolásvédelem eszköze.

Tóth Gábor szerint a kereskedők vagy a kiadók számára nincs túl sok választási lehetőség a másolásvédelemre, főleg egy olyan kicsi, lokális piacon, mint a magyarországi: „Ezek a másolásvédelmi rendszerek nagyon drágák. Az amerikai Amazon cég dollár milliárdokat ölt a „tökéletes” e-könyv kereskedelmi ökoszisztéma kialakításába és évekbe telt, mire az megtérült, pedig ők már olyan nagy piacokon is jelen vannak, mint a kínai vagy az indiai.” Éppen ezért gyakorlatilag két formája marad hazánkban a másolásvédelemnek: ún. puha vagy kemény másolásvédelem. A legtöbb kiadó ma már a puha másolásvédelmi rendszert alkalmazza, július 1-jétől a CompLex Kiadó is erre cserélte eddigi kemény másolatvédelmi rendszerét, mivel az többször kellemetlenséget okozott, ráadásul nem támogatott minden e-könyv olvasó eszközt. Mostantól azonban az új e-könyv kiszolgálási rendszernek köszönhetően nem lesznek hasonló problémák, egyúttal megkezdődött a kiadónál az Amazon Kindle típusú e-könyv olvasó eszközök teljeskörű formátumtámogatása is.

Tóth Gábor szerint minden fejlesztés ellenére 2014-ben is csak lassú növekedés várható az e-könyvek piacán, elmarad a nagy bumm, mégis bizakodó és biztos abban, hogy a formátum egyre nagyobb teret nyer.

A teljes interjú megtekinthető: http://ugyvedvilag.hu/rovatok/innovacio/meg-nem-jon-a-nagy-e-konyv-boom