Jogtárak a világhálón

Szerző:
Dátum: október 14, 2013 12:52 du.
Kategória: ,

Több mint egy éve dolgozik a Kiadó fejlesztői és szerkesztői csapata azon, hogy októberben útjára bocsáthassuk a Jogtár új generációját, a böngészőből működő Jogtár termékcsalád béta verzióját. Ebben az összehangolt csapatmunkában kiemelt szerep jutott Simándi Évának, aki jogászként dolgozik azon, hogy az ügyfelek számára szerethető és munkájukat teljes körűen kiszolgáló termék jöjjön létre.

simandievi►Honnan az informatika iránti vonzódásod?
2004-ben kezdtem a CompLex Kiadóban dolgozni. Az első termék, amelyen dolgoztam, elektronikus termék volt, a dr. Szabó Marianna szerkesztése alatt készülő Iratmintatár CD. Az elektronikus termékeken dolgozó informatikus csapat jól összeszokott társaság volt, én pedig mindig is szerettem csapatban dolgozni. A vonzódásom először tehát nem az informatikának, hanem a jól összeszokott csapatnak szólt.

►Milyen előnye és esetleg hátránya volt annak, hogy jogászként, több éves szerkesztői tapasztalattal vettél részt az új Jogtár kialakításában?
Pozitívum volt, hogy a projektmenedzsmentet ellátó Csapi Zsolt kollegámmal együtt több olyan fejlesztési kísérletet éltünk már meg a cégben, melyek különböző okokból, de nem voltak sikeresek (Expressz felület, Jogtár 7), így igyekeztünk az ott szerzett tapasztalatokat is felhasználni.
Az alapos Jogtár ismeret azonban egyszerre volt előny és hátrány. Hátrány volt annyiban, hogy nehéz volt kívülről látni magunkat, a Jogtárat. Ezt pótolta ki egy külsős szakértő, akivel ügyfélinterjúkra jártunk, és aki segített „lefordítani” az ügyfelek válaszait, észrevételeit. Nagyon érdekes volt például megfigyelni, hogy a mi belső szóhasználatunk és ügyfeleink szóhasználata mennyire eltér. Érdekes volt látni, milyen sokféleképp, milyen különböző munkafolyamatok támogatására használják az ügyfeleink a Jogtárat, és figyelni arra, hogy erre a sokrétű használtra készítsük fel az új rendszert is.

►Milyen céllal indult a fejlesztés?
Egy olyan új online Jogtárat szerettünk volna készíteni, mely egyesíti a két korábbi online rendszerünk, a WebJogtár és a Jogi Adatbank összes előnyét. A WebJogtár öröksége, hogy tiszteljük a felhasználó „megszokott”-hoz való ragaszkodását. Így az új Jogtár felülete nagyban hasonlít a lemezes Jogtár felhasználói felületére, és a sokak által jól ismert gyorsbillentyűk zöme is működik.
A Jogi Adatbank öröksége a keresési javaslatokat is adó Gyorskereső, illetve a találatok kategóriákba rendezése.
Kiemelten fontos cél továbbá, hogy az ügyfeleink által a Jogtáron megszokott magas tartalmi minőséget biztosítsuk az új online Jogtáron is. Azaz minden, eddig használt és elérhető tartalmunkhoz, a megszokott minőségben, a megszokott termékstruktúrában férhessenek hozzá az ügyfeleink.
Mindezt úgy, hogy ne kelljen licenckódokkal bajlódniuk, egyetlen felhasználónév-jelszó megadását követően férjenek hozzá minden előfizetett termékükhöz.
A rendszer online jellegéből adódóan nem kell törődni a telepítéssel, frissítéssel. Az új Jogtárba belépve mindig a legfrissebb tartalmaink láthatóak!
Reméljük, hogy bármely jelenlegi rendszerünket (Jogtár, Szakmai Jogtár, Web Jogtár, Jogi Adatbank) használó ügyfeleink számára egy áttekinthetőbb, gazdagabb funkcionalitást nyújtó új rendszert sikerült létrehoznunk.

►A felület kialakításánál mit tartottatok szem előtt?
Fontos szempont volt, hogy a jelenlegi rendszereinket használó ügyfelek könnyen eligazodjanak az új Jogtárban is. Emellett a lemezes Jogtárnál néhány funkciót nehezen találtak meg az ügyfelek, ezeket igyekeztünk jobban szem elé tenni. A dokumentum és a találati listák is saját eszköztárral rendelkeznek, ahonnan minden olyan funkció (keresés, időgép stb.) elérhető, melyre szükség lehet.

ujjogtar1
A lemezes Jogtárat és Web Jogtárat használó ügyfeleink jól tudják, hogy minden dokumentumunk valamelyik adatbázis megnyitását követően érhető el: előbb adatbázist kell választani, majd ezt követően kereshetünk. Az új Jogtár feloldja ezt az adatbázishoz kötöttséget, minden keresőfunkció működik anélkül, hogy adatbázist választana az ügyfél. A találatok szűkítését a találati lista melletti sáv segíti, ahol tartalomtípus, megjelenés éve, illetve adatbázis alapján szűkíthet a felhasználó. Ezzel az újfajta keresési logikával válik igazán láthatóvá, hogy a Jogtár mennyi dokumentumot is tartalmaz.

►Mit mutattak a felhasználói visszajelzések?
A fejlesztés egészen korai szakaszától mutattuk az új Jogtárat az ügyfeleknek, és interjúról interjúra csiszoltunk a felületen és a működésen a visszajelzések alapján. A tapasztalat az volt, hogy mindenki talált olyan újítást, aminek örült, illetve úgy ítélték meg, hogy egyszerűbb az új Jogtárat használni.
A telepítés és online frissítés terhétől való megszabadulás mellett ez az egyszerűbb használat kétségtelenül nagy előnye az új rendszernek!

►Mit tud jelenleg az új Jogtár?
Az új Jogtár gyakorlatilag majdnem az összes olyan funkciót tudja, amelyet a leggyakrabban használnak az ügyfelek. A keresést számtalan kereső funkciót segíti: Gyorskereső, Egy joganyag kikeresése, Részletes keresés, Döntvénykereső, Tárgyszavas keresés, Közlönykereső.
A dokumentumhoz kapcsolódó funkciók közül: kapcsolatok keresése, hivatkozások keresése, § keresés, dokumentumon belüli keresés, dokumentum tárgyszavai, időgép funkció, kereszthivatkozások, a jogszabály szövegébe beszúrt kapcsolódó anyagok (döntvények, indokolások, kommentárok) szövegbe ágyazott megjelenítése.

►Mit érdemes kipróbálnia az új Jogtár használójának?
A Gyorskeresőt mindenképp! Ez egy olyan speciális kereső, mely több keresési funkciót is „magába olvaszt”: egyrészt szabadszavas keresőként működik, másrészt a begépelt karakterektől függően keresési javaslatokat ad, így kiváltja gyakorlatilag a tárgyszavas keresést, a legfontosabb jogszabályok rövidítéseire keresést, sőt évszámot, sorszámot megadva közvetlenül ajánlunk pl. törvényt.

ujjogtar2

►Mit ne keressen a felhasználó?
Az új Jogtár béta üzemmódban érhető el ősszel, így néhány funkció, melyet a lemezen használnak az ügyfeleink, nem érhető még el: így pl. a szöveghasonlítás, exportálás, a jogszabályok szövegébe szúrt kapcsolódó anyagok és tárgyszavak ikonról való elérése, illetve kedvencek.
Ezeken a funkciókon folyamatosan dolgozunk!
A Szakmai Jogtárakon kínált alkalmazások: Iratminta-kitöltő program, Officium, Iratminta-varázsló, Kalkulátorok az új Jogtárban még nem lesznek elérhetők. Nyomtatványokat azonban a Jogtár Súgó menüjéből ingyenesen letölthető Cégeditor programmal tudnak kitölteni.
Ügyfeleink a lemezes Jogtáron megszokott Kezdőlapokat nem érhetik el, azonban a Szakmai Jogtárak (Adó Jogtár, HR Jogtár, Önkormányzat Jogtár, Oktatás Jogtár, Ügyvéd  Jogtár) és szakmai adatbázisok (Cégmenedzser, Közbeszerzés, HMJ) tartalmai teljeskörűen megjelennek az új rendszerben is!

►Kik számára lesz a béta hozzáférhető?
A béta először a jelenleg is online rendszert használó Web Jogtáras ügyfeleink számára lesz érhető el, akik ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval tudják használni az új rendszert, mint amellyel a Web Jogtárba belépnek.
Fontos tudni, hogy a rendszer használatához olyan számítógép szükséges, mely csatlakoztatva van az internetre, legalább 1024×768-as felbontású a képernyője, és működik rajta a Chrome, a FireFox, a Safari vagy a Microsoft Internet Explorer v10-s böngészők egyike.
Az ősz folyamán valamennyi lemezes Jogtárat használó ügyfélnek is megnyitjuk a rendszert béta tesztelésre. Így mire jövő év elején a kész termék megjelenik a piacon, reményeink szerint a lehető legtöbb ügyfélvisszajelzést már be tudtuk építeni. Az új Jogtár igazi csapatmunka eredménye.
Külön köszönet illeti az informatikus kollégákat és a Jogtár tartalmait előállító szerkesztő, hatályosító kollégák szakmai segítségét!
Az ő több éves, nem ritkán több évtizedes tapasztalatuk nélkül ez az új rendszer nem jöhetett volna létre.
Megköszönöm Ügyfeleinknek, akik bármilyen formában, akár a területi képviselőkön keresztül, akár személyes beszélgetéseken, megosztották velünk a tapasztalataikat, véleményüket! Kérem Önöket, hogy a béta időszak során is tegyék ugyanezt, minden visszajelzés segíti a munkánkat!

Fotó: Balkányi László