Marad a pénztárgépcsere határideje Pankucsi Zoltán nyilatkozata szerint a nehézségek ellenére sem változtatnak a türelmi idő dátumán

Szerző:
Dátum: november 18, 2013 12:16 du.
Kategória: ,

Budapest, 2013. november 18. – „A nehézségek ellenére nem változik az online pénztárgépek bevezetésének határideje” – nyilatkozta az Adó szaklapnak Pankucsi Zoltán a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára, aki azt is elmondta, hogy idén a vártnál némileg kevesebb adóbevétele lesz a büdzsének, és a különadók zöme nem hárítható át a fogyasztókra. Az államtitkár pozitív elemeit is kiemelte az adóügyi vonatkozású változásoknak – jövőre vonzóbb lehet a kata és a kiva.

Három ütemben kerülnek bevezetésre az online pénztárgépek, a bevezetés határidejét azonban az elmúlt időszakot meghatározó késések sem befolyásolják, a pénztárgépcsere határideje egyik csoport számára sem változik a Pankucsi Zoltán által elmondottak szerint. Az adóügyekért felelős államtitkár a téma kapcsán elmondta: „Az adóhatósággal online kapcsolatra képes kiskasszák fejlesztését és gyártását a piacra bíztuk, ez okozta a pénztárgépcsere első ütemének késését. Mára az első nagyobb tétel online kiskassza már megérkezett, és beüzemelésük folyamatosan zajlik. A PC alapú pénztárgépet üzemeltetőkre vonatkozó átállási határidő az év végével jár le: ebben a szegmensben is van engedélyezett pénztárgép, és az érintettek nagy erőkkel dolgoznak az átálláson. A harmadik határidő azokat érinti, akik „önkéntes” alapon használnak pénztárgépet. Nekik csak 2015. január 1-jével kell a régi berendezéseiket online kapcsolatra képes pénztárgépre cserélni”

A www.ado.hu által idézett interjúból kiderül: már most látszik, hogy többek között a vártnál alacsonyabb infláció miatt az adó- és járulékbevételek az év végén várhatóan elmaradnak a tervezettől. Azonban fontos szerinte azt is megjegyezni, hogy a költségvetés tartalékai erre fedezetet jelentenek, így az idei hiánycél ettől függetlenül teljesül.

A beszélgetésben a helyettes államtitkár a kisadózásról is hosszabban nyilatkozott, amely kapcsán arra is kitért, hogy 2014-től már nem minősül főállású kisadózónak az, akit több munkaviszonyban együttesen heti 36 órát meghaladóan foglalkoztatnak, illetve, aki után más vállalkozásban már vállalkozóként megfizették a járulékokat. Az intézkedésnek köszönhetően így számos kisadózó havi tételes adója az eddigi összeg felére, azaz 25 ezer forintra csökken. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a kisvállalati adó szabályai már év elején is kedvezően változtak, hiszen az adónemet választók is jogosulttá váltak a munkahelyvédelmi akcióterv minden kedvezményére.

A különadók esetleges áthárítását firtató kérdésre Pankucsi Zoltán azt mondta: az a hatósági áras lakossági villamosenergia- és földgázárak esetén kizárt. Olyan jel sincs, amely a 2013-tól bevezetett biztosítási adó áthárítására utalna, míg a távközlési szektorban törvény tiltja a hűségidős szerződések egyoldalú módosítását, vagyis az ár emelését. A bankok esetében az esetleges áthárítás törvényességét pedig az MNB folyamatosan vizsgálja – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Az interjú részletei az Adó Online-on olvashatók, míg az teljes egészében az Adó szaklap november 25-i számában jelenik meg.