Október végéig 27 ezer vállalkozást alapítottak

Szerző:
Dátum: november 27, 2013 8:33 de.
Kategória: ,

Budapest, 2013. november 26. – Kis mértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest – derül ki A Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu[1] adatbázisából. Főleg az új kft.-k számában volt jelentős visszaesés, a betéti társaságok népszerűsége viszont nagyot nőtt. Havonta átlagosan csaknem 2700 társas vállalkozás működése kezdődött el idén, főként április-májusban indult sok cég. Az idei legnagyobb tőkéjű cég egy 8 milliárdos ingatlankezelő, de a vállalkozások négyötödének jegyzett tőkéje az 1 milliót sem haladja meg.

Az év első tíz hónapjában 26 722 társas vállalkozás kezdte el a tevékenységét, ami 5,5 százalékkal, csaknem 1600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál. Tavaly október végéig ugyanis még 28 304 céget hoztak létre. A Céginfo.hu adataiból az látszik, hogy az új részvénytársaságok száma enyhén, az új kft.-ké jelentősen visszaesett az előző évhez képest.

Tavaly tíz hónap alatt 27 377 kft. kezdte meg tevékenységét – vagyis több a 2013-as összes cégalapításnál –, míg idén október végéig csaknem ötezerrel kevesebb, csupán 22 451 (ez 18 százalékos visszaesés). Az új részvénytársaságok száma 308-ról 299-re csökkent (3 százalékkal kevesebb), az új betéti társaságoké viszont 374-ről mintegy hétszeresére, 2578-ra nőtt.

A Céginfo.hu adatai szerint idén főleg tavasszal ugrott meg a cégalapítási láz. Áprilisban csaknem 3200, májusban több mint 3600 vállalkozás indult el. Ugyanakkor az év közepétől észrevehetően hanyatlik a cégalapítások lendülete (a grafikonon ezt jelzi a sötétkék színű trendvonal). Július óta csak egy hónapban haladta meg a 2500-at az új vállalkozások száma, és a Céginfo.hu-ban már csak 1613 olyan vállalkozás szerepel, amit októberben hoztak létre (igaz, ez a szám később még emelkedhet, ugyanis a társaságok egy részének bejegyzése, jellemzően adminisztratív okok miatt, akár hónapokig is elhúzódhat).

kep1

Az, hogy a magyar gazdaság súlypontja a közép-magyarországi térségre koncentrálódik, az új cégek számán is meglátszik. Csak a fővárosban 10 772 cég alakult eddig idén, vagyis a vállalkozások 40 százalékát budapesti székhellyel hozták létre (az utolsó, október havi adatok ugyanilyen arányt mutatnak). Ha ehhez hozzáadjuk a 3263 Pest megyei székhelyű új gazdasági szervezetet, az látható, hogy a központi régióban alakult minden második cég (52,5 százalék). Régiós összevetésben az Észak-Alföld a második 2707 új céggel, alig megelőzve a Dél-Alföldet (2512), míg a legkevesebb új társaságot a Dél-Dunántúlon jegyezték be (1609).

kep2

A fővároson és Pest megyén kívül további három olyan megye van, ahol tíz hónap alatt ezernél több gazdasági szervezetet hoztak létre, mindhárom a Dunától keletre fekszik. Kettő az észak-alföldi régióban (Hajdú-Biharban 1146, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1117 társaság alakult), míg a dél-alföldiben: Bács-Kiskun megyében 1045 vállalkozást hoztak létre október végéig. A dunántúli megyék közül Fejérben alakult a legtöbb cég (863).

Az ország legkisebb megyéi közé tartoznak a lista másik végén szereplők: Nógrádban csak 272 vállalkozást hoztak létre tíz hónap alatt – vagyis kevesebb, mint napi egyet –, míg Tolnában 325 alakult. Ötszáznál kevesebb céget alapítottak Vas és Békés megyében is.

Ha a tőke szerint nézzük a cégalapításokat, továbbra is az alacsony tőkéjű társaságok létrehozása a jellemző. Október végéig csupán tíz, vagyis átlag havi egy olyan vállalkozás alakult, amely jegyzett tőkéje legalább 1 milliárd forint (ebből hét van a fővárosban, valamint egy-egy esztergomi, győri és mohácsi társaság van a listán), miközben 26 187 új vállalkozás tőkéje nem érte el az 5 milliót, és ebből 22 311-é az 1 milliót sem (ez 83,5 százalékos arány).

A legnagyobb tőkével idén alapított vállalkozás viszont valójában nem új cég. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó ingatlanportfólió egyik legjelentősebb budapesti darabját, a West Endet idén tavasztól új cég működteti – ez a 8 milliárdos jegyzett tőkével létrehozott West End Magyarország Ingatlanhasznosító Zrt.

tablazat1

Cégforma, új cég 2012-ben és 2013-ban

taplazat2


[1] *Az elemzés során felhasznált adatok a 2013. november 25-ig a Magyar Közlönyben megjelent adatokat tartalmazzák, amely minimálisan változhat a Magyar Közlöny frissítéseivel.