Új mentességeket tesznek lehetővé az önkormányzati adózással kapcsolatos változások

Szerző:
Dátum: január 23, 2014 12:06 du.
Kategória:

Budapest, 2014. január 21. – Az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott (föld)területre a helyi adókról szóló törvény (Htv.) hatálya 2014. január 1-jétől nem terjed ki, így az ezen területet birtokló személyeket telekadófizetés már nem terheli, világít rá az önkormányzati adózással kapcsolatos egyik legjelentősebb változására dr. Kovács Attila, az NGM szakmai tanácsadója, aki január 29-én egy, a Wolters Kluwer Kft. által szervezett konferencián ad elő a témában. Az önkormányzati adózás, illetve az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedveznek, véli a szakember. 

A helyi adózási szabályok nemcsak a helyi hatóság, de az egész település, sőt, az egyes egyének mindennapjait is meghatározhatják. A rugalmas szabályozással a Htv. csak keretet szab az önkormányzatok számára a helyi adók részletszabályainak megállapításához, mégis sokat jelenthet egy-egy apróbb törvényi változás, ha az mentességet, vagy éppen kötelezettséget határoz meg az adóalanyok számára az adózásban – erre világít rá Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai tanácsadója, aki hamarosan az <a href="http://www.complex antabuse dosage.hu/Onkormanyzatokat-erinto-adozasi-szabalyok-gyakorlati-alkalmazasa-ON@105_2444_kiadvany.html”>„Önkormányzatokat érintő adózási szabályok gyakorlati alkalmazása” című konferencián beszél részletesen a témáról.

„A Htv. eddig is tartalmazott mentességeket a telekadóban, 2014-től bővül ezen kör. Mentessé vált az 1 hektárt meg nem haladó belterületi földterület, ha annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a falugazdász igazolja, illetőleg a termék előállító üzemhez tartozó – jogszabályban, hatósági előírásban meghatározott nagyságú –  védő-biztonsági terület,” – monda el dr. Kovács Attila a változások kapcsán.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a 2014-es változások az adminisztrációs terhek területére is hatással lesznek a helyi adóügyekben, mégpedig az adóbevallások és a változás-bejelentések kapcsán veszik le a terhet a vállalkozások nagy részéről. Nem kell ugyanis önkormányzati adóhatóságonként – sokszor személyes sorban állás útján – beszerezni a bevallási, bejelentési nyomtatványokat, helyi adóval kapcsolatos eljárási kötelezettségek 2014. januártól ún. „központi nyomtatványon” is teljesíthetők. Ez a változás leginkább a több (tíz, száz, ezer) telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalkozásokat (például távközlési szolgáltatókat) érinti igen kedvezően, eddig napokba is telt egy-egy bevallási, bejelentési nyomtatvány beszerzése, amelyet mostantól az irodából is intézhetnek.

A magánemberek számára az illetékekről szóló törvény változásai is tartogatnak újdonságokat – ilyen például az első lakásszerzők kedvezménye. Az első lakást szerzők, életkortól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül 12 havi, egyenlő részletekben teljesítendő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a NAV-tól a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetésére. (Míg a 35 éven aluli vagyonszerzők változatlanul a 15 millió Ft forgalmi értéket meg nem haladó lakás után az egyébként fizetendő illetéknek mindössze a felét fizetik meg, a fennmaradó 50%-ot – kérelem alapján – 12 hónapon át pótlékmentes részletekben teljesíthetik.)

Az önkormányzati adózással kapcsolatban az említett változásokon kívül rengeteg újdonság lépett hatályba januártól – ezek érintik az építési telekvásárlást, az iparűzési adót és az eljárási szabályokat is, amelyekről az érdeklődők részletes információkat tudhatnak meg a Wolters Kluwer Kft. konferenciáján.