A jogászok is a migránsokat keresik

Szerző:
Dátum: szeptember 24, 2015 11:01 de.
Kategória:

Ahogy a közösségi média hírfolyamából, úgy a jogi adatbázisok keresési tendenciáiból is lehet következtetni a közéleti eseményekre. Az utóbbi hetek belpolitikai történései is leképezhetők a felhasználók új Jogtár használati mintáin keresztül.

Ha az augusztusi adatokhoz képest elemezzük a felhasználói szokásokat, akkor észrevehetően kezdenek beszivárogni a migránsokkal kapcsolatos kifejezések, de valójában szeptember elejére erősödtek igazán ezek a trendek. A keresések ranglista első 10 helyezettje közt megtalálható immár a dublini eljárás, a birtokháborítás, a fegyveres szervek vezénylése és a nemzetközi magánjog is.

Mivel az új Jogtáron lehetőség van jogterületeket is figyeltetni, itt is megmutatkozik szeptember 1-je után egyfajta „büntető tendencia”. Míg augusztusban a figyeltetések közt a büntetőjog még csak az 5. helyen volt megtalálható, szeptemberre a 2. helyre került, pedig a dobogós helyeken eddig többnyire a pénzügyi témájú jogterületek szerepeltek. De több új kulcsszó is bekerült a top 10-be, mint például az idegenrendészet, a menekültügy vagy a polgári védelem.

És végül, de nem utolsó sorban a „figyeltetett” tárgyszavak közt is megjelentek a bevándorlási témák, méghozzá az előkelő 2. helyen. Eddig ezek az ilyen tárgyszavak a közelében sem voltak a dobogónak, de már megtalálható többek közt az államhatár, az államhatár rendjének fenntartása vagy az államhatár átlépése és őrzése tárgyszó is.

További meglepő adat, hogy a szeptember 1-je után a gyorsbillentyű használatával indított kereséseknél az embercsempészet feljött a 8. helyre.

„Mivel a Wolters Kluwer Kft. Jogtár termékcsaládja több mint másfél éve elérhető online felületen is, új Jogtár néven, ezért rendelkezésre állnak adatok a felhasználók keresési szokásairól, a keresett kulcsszavakról – természetesen anonim módon.” – ismertette Tóth Gábor a Wolters Kluwer Kft. részéről.